Skip to main content

Με Σεβασμό στη Φύση και στον Άνθρωπο

Τι είναι η βιολογική καλλιέργεια;

Η βιολογική καλλιέργεια είναι η μέθοδος κατά την οποία τα προϊόντα της παράγονται με φυσικές διεργασίες, χωρίς τη χρήση χημικών συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Ένα προϊόν θεωρείται βιολογικό όταν παράγεται σύμφωνα με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας ή κτηνοτροφίας.

Η βιολογική γεωργία στηρίζεται κατά βάση στη χρησιμοποίηση ιθαγενών σπόρων που έχουν προσαρμοστεί στις τοπικές συνθήκες και στην κατάλληλη επιλογή καλλιεργητικών τεχνικών.

Υπάρχει βιολογική καλλιέργεια στην Κύπρο;

Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση στον τομέα της βιολογικής καλλιέργειας λόγω της επιθυμίας τους καταναλωτικού κοινού να τρέφεται με βιολογικά προϊόντα. Επιπλέον, η ένταξη της βιολογικής καλλιέργειας στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία εφαρμόζονται στην Κύπρο, βοήθησε σημαντικά στην ώθηση των νέων γεωργών και άλλων ατόμων να στραφούν προς την βιολογική καλλιέργεια. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Η βιολογική καλλιέργεια αριθμεί πολλά πλεονεκτήματα και για τη φύση και για τον άνθρωπο. Αρχικά, ευνοεί τις ανανεώσιμες πηγές και την ανακύκλωση. Σέβεται τα συστήματα του ίδιου του περιβάλλοντος ενώ χρησιμοποιούνται φυσικά λιπάσματα. Τα προϊόντα που παράγονται με τη χρήση της βιολογικής γεωργίας είναι απαλλαγμένα από ρυπογόνες χημικές ουσίες και είναι ανεπτυγμένα με τεχνικές που δεν υποβαθμίζουν το έδαφος, την ποιότητά τους και τη φύση. Με τη βιολογική καλλιέργεια προστατεύονται οι ντόπιες ποικιλίες, υπάρχει αρμονία με το περιβάλλον, σεβασμός στις ανάγκες του κάθε φυτού και αποφεύγεται η εντατικοποίηση της παραγωγής με επικίνδυνα χημικά λιπάσματα, ορμόνες κ.α.

Χάρη στις φυσικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται, τα βιολογικά προϊόντα έχουν γεύση και άρωμα όπως εκείνα τα νόστιμα λαχανικά και φρούτα που καλλιεργούσαν οι παλιότερες γενιές. 

Ποια φρούτα και λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν στην Κύπρο;

Η Κύπρος πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες χάρη στο εύκρατο κλίμα της. Έτσι, μπορούν να καλλιεργηθούν πολλές ποικιλίες, όπως τροπικά φρούτα -αβοκάντο, μπανάνες, παπάγια. Επίσης, καλλιεργούνται όλα σχεδόν τα λαχανικά, με τη λίστα να περιλαμβάνει καρότα, λάχανα, πιπεριές, αγγουράκια, ντομάτες, πατάτες, κολοκύθες, φασολάκια κ.α. Δεν λείπουν βέβαια και τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, τα αχλάδια, οι ελιές, τα σταφύλια, τα σιτηρά και πολλά ακόμη. Τα τελευταία χρόνια, χάρη στο μικροκλίμα της Κύπρου με την υψηλή ηλιοφάνεια, καλλιεργούνται αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούνται για αρώματα και αιθέρια έλαια. 

Αναγνώριση βιολογικών προϊόντων

Για να είναι ένα προϊόν βιολογικό πρέπει να φέρει ειδικές επισημάνσεις, όπως το εθνικό σήμα αναγνώρισης πιστοποιημένων προϊόντων βιολογικής γεωργίας, την ένδειξη “Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας”, το Κοινοτικό λογότυπο και τον κωδικό έγκρισης του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης και κάποια άλλα ιδιωτικά, περιφερειακά ή εθνικά λογότυπα.